Etusivulle     Hae sivuilta       
 

Rentous löytyi onnistumisiin keskittymällä

KUVA: TARU KURENMAA

– Taitoluistelu on herkkä taitolaji. Vaikeissa hypyissä oikeanlainen rentous on ratkaisevaa. Mutta rentous ei tule pakottamalla. Ei auta, että jää epäonnistuneen suorituksen jälkeen hokemaan "Miksi tein virheen?", "Miksi en ole rento?", "Miksi en pääse näistä ajatuksista eroon?", taitoluistelija Oona Lindahl kertoo silloisesta harjoittelustaan.

– Rentouden oppimisessa ensimmäinen käytännön työkaluni oli onnistumispäiväkirja. Kun harjoittelen jotakin hyppyä, on helppo poimia asiat, joita pitää parantaa tai joita en vielä osaa. Urheilumaailmassa keskitytään virheiden korjaamiseen. Toki niitä pitääkin korjata, mutta muutos tapahtuu parhaiten siten, että virheissä rypemisen sijaan kiinnittää huomionsa onnistuneiden asioiden lisäämiseen. Onnistumispäiväkirja on työkalu tähän, valottaa Lindahl.

– Onnistumisten löytäminen – varsinkin vaikeiden asioiden suhteen – on aluksi hankalaa. Kun työtä tekee määrätietoisesti, niin vahvuuksienkin tunnistaminen kehittyy. Tätä tietä löysin hyppyihini oikean rentouden, sanoo Lindahl tyytyväisenä.

 

2017 © Heikki Pajunen